VOORDAT JE OP EXAMEN GAAT DIEN JE IN HET BEZIT TE ZIJN VAN JE THEORIE!

Vanaf 16,5 jaar mag je starten met rijlessen Op je 17e kun je al op praktijk examen!

  1. Is de gezondheidsverklaring op de website van het CBR ingevuld? Doe dat direct als je met rijlessen begint. Zo voorkom je onnodige wachttijden. Twijfel je over het invullen van je verklaring? Neem dan eerst contact op met de rijschool en voorkom een eventueel onjuist ingevuld formulier.
  2. Machtig Kordaat Rijopleidingen om je praktijkexamen en de tussentijdse toets aan te vragen. Ons rijschoolnummer is 2090F0. Volg deze link >>
Rijschool Maastricht cbr rijlessen 400x267 1
Gezondheidsverklaring en machtiging geregeld? – Dan gaan we aan de slag!

Wanneer ben je klaar voor het praktijkexamen?

Hoeveel lessen heb je nu eigenlijk nodig voordat je klaar bent voor je praktijkexamen? Een gemiddelde leerling heeft ongeveer 45 klokuren (60 min.) rijles nodig om goed voorbereid op het praktijk-examen te komen. Omgerekend zijn dit ongeveer 30 rijlessen van 1,5 uur. Ben je een snelle leerling? Dan heb je minder lessen nodig. Natuurlijk zorgen wij ervoor dat jij goed voorbereid op het examen zult verschijnen. In onze automaat heb je minder lessen nodig dan met een schakelauto en we laten je sowieso nooit meer lessen nemen dan nodig. Onze werkwijze is gebaseerd op een vlotte doorstroming van leerlingen zodat ieder zo voordelig mogelijk zijn rijbewijs haalt. Uit onderzoek blijkt dat je met een tussentijdse toets een grotere kans van slagen hebt. Daarom adviseren we je om eerst de tussentijdse toets bij het CBR in te plannen. Let wel: dit is niet verplicht. De toets doe je op ongeveer 70% van je opleiding. Als het moment daar is om het geleerde aan de examinator te laten zien is er geen enkele reden om zenuwachtig te zijn. Je bent goed voorbereid en jouw instructeur is ervan overtuigd dat je kunt slagen anders had hij het examen niet voor je ingepland. Maar hoe ziet zo’n tussentijdse toets/praktijkexamen er nou eigenlijk uit? Wat kun je verwachten?

Tussentijdse toets/praktijkexamen:
We plannen vooraf altijd nog een laatste rijles zodat je niet koud aan je toets hoeft te beginnen. Jij en jouw rijinstructeur rijden vervolgens samen naar de CBR examenlocatie toe. Daar aangekomen gaat het als volgt;

 Je maakt kennis met je examinator en hij zal je vragen naar jouw ID bewijs, de oproepkaart en het zelfreflectie formulier. (Beide documenten dien je vanuit jouw CBR inlog te printen, in te vullen en mee te nemen naar je examen.

Ook controleert de examinator of je geslaagd bent voor je theorie-examen

De examinator zal je uitleggen wat je kunt verwachten tijdens jouw rit

Daarna volgt op het parkeerterrein de ogentest (kenteken lezen op 25 mtr afstand)

Vervolgens zal de examinator jou wat vragen stellen over het voertuig (motorvloeistoffen of controlelampjes etc)

Daarna volgt de daadwerkelijke examenrit. Je rijdt (in dezelfde lesauto waarin je rijles hebt gehad) zelfstandig naar een bepaalde bestemming, voor de helft via de navigatie. Het andere deel doe je op aanwijzingen van de examinator. Wil je tijdens de rit wat praten of zeg je liever niets? Vind je het fijn om met een achtergrondmuziekje te rijden? Het kan allemaal, laat het je examinator gerust weten. Bij de tussentijdse toets krijg je 2 speciale verrichtingen te doen. Gaat dat goed? Dan krijg je vrijstelling voor je speciale verrichtingen tijdens het reguliere examen en hoef je je hier dus geen zorgen meer om te maken!

Uiteraard beoordeelt de examinator deze rit op alle vlakken (kijken, voertuigbeheersing, veiligheid, doorstroming, etc). Op CBR.nl vind je alle onderdelen waarop je wordt beoordeeld en uiteraard heeft jouw rij-instructeur je hier helemaal op voorbereid.

De examinator kijkt naar het totaalbeeld, helemaal foutloos hoeft absoluut niet! Schiet daarom niet in de stress als je een paar kleine foutjes maakt, het gaat erom dat je je fouten veilig oplost. Dus laat je niet gek maken door derden die jou vooraf nog wel even willen vertellen hoe het zit! Vertrouw op het vakmanschap en de ervaring van je rij-instructeur, hij weet precies hoe het werkt.

Direct na afloop van jouw tussentijdse toets krijg je tijdens de evaluatie te horen of je geslaagd bent voor de speciale verrichtingen en vervolgens krijg je tips van je examinator met ev. verbeterpunten. Bij het echte examen krijg je direct te horen of je geslaagd bent.

Ging het goed? Dan is jouw dag en die van je rij-instructeur geslaagd want ook hij leeft met je mee!

Het examen/toets van begin tot eind duurt 55 minuten

Andere praktijk examens

Regulier herexamen:
We gaan er niet van uit dat je voor je eerste examen gezakt bent. Jouw instructeur laat je immers alleen op examen gaan als hij de overtuiging heeft dat je kunt slagen. Maar je moet het natuurlijk wel zelf doen! Mocht het niet lukken, het reguliere herexamen is identiek aan het eerste praktijkexamen, met dien verstande dat je ev. vrijstelling voor de speciale verrichtingen vervalt!

Faalangst praktijk examen:
Het faalangstexamen wijkt in principe niet veel af van een regulier examen, alle onderdelen zoals omschreven bij het reguliere examen komen gewoon aan bod. Het grote verschil is wel dat je een examinator toegewezen krijgt, welke getraind is op begeleiding van leerlingen met faalangst. De examinator weet dat jij heel nerveus bent en stelt je daarom veel meer op je gemak door rustig en geduldig alles uit te leggen. Hij neemt wat extra de tijd voor jou en ook mag je, als je daar behoefte aan hebt, tijdens jouw examenrit een time-out aanvragen als het je echt even allemaal teveel wordt. Tijdens de time-out kan je even tot rust komen om daarna jouw examenrit weer verder af te maken.Het inplannen van een faalangstexamen moet altijd in overleg met jouw rijinstructeur gebeuren en kun je niet zelfstandig aanvragen. Het faalangstexamen duurt in totaal 90 minuten.

BNOR praktijk examen:
Mocht het nou na 4 keer examen afleggen nog niet gelukt zijn, dan moet je een zogenaamd BNOR examen aanvragen. BNOR staat voor (B=auto, Nader Onderzoek Rijvaardigheid). Het BNOR praktijkexamen bestaat wederom uit alle onderdelen van het reguliere examen, alleen krijg je nu veel meer persoonlijke begeleiding en doorloop je het praktijkexamen écht stap voor stap. Ook krijg je veel meer tijd voor het rijgedeelte, namelijk 70 minuten. Ook is het mogelijk om het BNOR examen in combinatie met faalangst te doen. Je krijgt dan in totaal 90 minuten de tijd én je mag dan net als bij een faalangstexamen ook weer een time-out aanvragen als je dat nodig vindt.