EERST EVEN DUBBELCHECKEN …

Voordat we van START gaan is het belangrijk dat het volgende geregeld is:

  1. Is de gezondheidsverklaring op de website van het CBR ingevuld? Doe dat direct als je met rijlessen begint. Zo voorkom je onnodige wachttijden.
  2. Heb je Kordaat gemachtigd om je praktijkexamen aan te vragen? Het rijschoolnummer is 2090F0. Volg deze link >>
Rijschool Maastricht cbr rijlessen 400x267 1
ALLE BOVENZAKEN GEREGELD? – DAN GAAN WE AAN DE SLAG!:

Het is zo ver, je bent klaar voor het praktijkexamen

Een gemiddelde leerling heeft in Nederland ongeveer 35 – 45 klokuren (60 min.) rijles nodig om goed voorbereid op het praktijk-examen te komen. Omgerekend zijn dit ongeveer 25 – 30 rijlessen van 1,5 uur. Vooraf doe je de tussentijdse toets op ongeveer 70% van je opleiding. Nu het moment daar is dat jouw tussentijdse toets of rijexamen wordt aangevraagd, breekt er natuurlijk een spannende tijd aan. Geen zorgen! Jouw rijinstructeur heeft niet voor niets aangegeven dat je er klaar voor bent! Je hebt voldoende rijlessen gehad, je voelt je één met het voertuig én je hebt jouw instructeur overtuigd van al jouw kunnen. Het is tijd om dit alles nu aan de examinator te gaan laten zien! Maar hoe ziet zo’n praktijkexamen er nou eigenlijk uit? Wat kun je verwachten tijdens jouw tussentijdse toets/praktijkexamen?

Tussentijdse toets/praktijkexamen:
We plannen vooraf altijd nog een laatste rijles zodat je niet koud aan je toets hoeft te beginnen. Jij en jouw rijinstructeur rijden vervolgens samen naar de CBR examenlocatie toe. Daar aangekomen gaat het als volgt;

  • Je maakt kennis met je examinator en hij zal je vragen naar jouw ID bewijs, oproepkaart en zelfreflectie fomulier. (Dit dien je thuis in te vullen en mee te nemen).
  • Ook controleert hij of je geslaagd bent voor je theorie-examen
  • De examinator zal je uitleggen wat je kunt verwachten tijdens jouw rit
  • Daarna volgt op het parkeerterrein de ogentest (kenteken lezen op 25 mtr afstand)
  • Vervolgens zal de examinator jou wat vragen stellen over het voertuig (motorvloeistoffen of controlelampjes etc)
  • Daarna volgt de daadwerkelijke examenrit; Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming, meestal via de navigatie. Het andere deel doe je op aanwijzingen van de examinator. Bij de tussentijdse toets krijg je 2 speciale verrichtingen te doen. Gaat dat goed? Dan krijg je vrijstelling voor je speciale verrichtingen tijdens het reguliere examen en hoef je je hier dus geen zorgen meer om te maken!
  • Uiteraard beoordeelt de examinator deze rit op alle vlakken (kijken, voertuigbeheersing, veiligheid, bijzondere verrichten, etc). Op CBR.nl vind je alle onderdelen waarop je wordt beoordeeld.
  • De examinator kijkt naar het totaalbeeld, helemaal foutloos rijdt namelijk niemand!
  • Direct na afloop van jouw examenrit krijg je tijdens de evaluatie te horen of je geslaagd bent voor de speciale verrichtingen en vervolgens krijg je tips van je examinator met ev. verbeterpunten.
  • Ging het best goed? Dan ben jij er klaar voor om je definieve examen aan te vragen.
  • Het examen/toets van begin tot eind duurt 55 minuten

Andere praktijk examens

Regulier herexamen:
We gaan er niet van uit dat je voor je eerste examen gezakt bent. Jouw instructeur laat je immers alleen op examen gaan als hij de overtuiging heeft dat je kunt slagen. Maar je moet het natuurlijk wel zelf doen! Mocht het niet lukken, het reguliere herexamen is identiek aan het eerste praktijkexamen, met dien verstande dat je ev. vrijstelling voor de speciale verrichtingen vervalt!

Faalangst praktijk examen:
Het faalangstexamen wijkt in principe niet veel af van een regulier examen, alle onderdelen zoals omschreven bij het reguliere examen komen gewoon aan bod. Het grote verschil is wel dat je een examinator toegewezen krijgt, welke getraind is op begeleiding van leerlingen met faalangst. De examinator weet dat jij heel nerveus bent en stelt je daarom veel meer op je gemak door rustig en geduldig alles uit te leggen. Hij neemt wat extra de tijd voor jou en ook mag je, als je daar behoefte aan hebt, tijdens jouw examenrit een time-out aanvragen als het je echt even allemaal teveel wordt. Tijdens de time-out kan je even tot rust komen om daarna jouw examenrit weer verder af te maken.Het inplannen van een faalangstexamen moet altijd in overleg met jouw rijinstructeur gebeuren en kun je niet zelfstandig aanvragen. Het faalangstexamen duurt in totaal 80 minuten.

BNOR praktijk examen:
Mocht het nou na 4 keer examen afleggen nog niet gelukt zijn, dan kun je een zogenaamd BNOR examen aanvragen. BNOR staat voor (B=auto, Nader Onderzoek Rijvaardigheid). Het BNOR praktijkexamen bestaat wederom uit alle onderdelen van het reguliere examen, alleen krijg je nu veel meer persoonlijke begeleiding en doorloop je het praktijkexamen écht stap voor stap. Ook krijg je veel meer tijd voor het rijgedeelte, namelijk 70 minuten. Ook is het mogelijk om het BNOR examen in combinatie met faalangst te doen. Je krijgt dan in totaal 80 minuten de tijd én je mag dan net als bij een faalangstexamen ook weer een time-out aanvragen als je dat nodig vindt.

Andere info: